Enerji Sektöründe Dijital Dönüşüm Yaşanacak
- Ana Sayfa
- Dijital Enerji
- Enerji Sektöründe Dijital Dönüşüm Yaşanacak
REPG yönetim kurulu başkanı ve iş geliştirmeden sorumlu Hüseyin Karayağız, enerji sektörünün dijital dönüşüm sürecine hızlı bir giriş yaptığını söyledi.
Dijital dönüşümün farklı sektörlerde nasıl yaşandığını anlatan RePG yönetim kurulu başkanı ve iş geliştirmeden sorumlu Hüseyin Karayağız, kendisinin birden fazla şapkası olduğunu ve aktif bir melek yatırımcı olarak enerji, yapay zeka ve mobil konularına odaklandıklarını belirtti.
“TRANGELS MELEK YATIRIM AĞI İLE YENİ NESİL FİKİRLERE YATIRIM YAPIYORUZ”
Benim birden fazla şapkam ve görevim var. Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1993 yılında mezun olduktan sonra HP, Fujits, Siemens gibi firmalarda iş geliştirme ve satış pozisyonlarında görev aldım. 2010 yılına geldiğimizde ise özel sektörde görev yapmaktan vazgeçip kendi girişimlerimi hayata geçirdim. Girişimci ruhum ile kurduğum TÜRKKEP firmasının halen hissedarıyım. TÜRKKEP, 2011 yılında internet servislerinin ve e-ticaret altyapılarının mevzuata ve hukuka uygun olmasını sağlıyoruz, e-şirket dönüşümü konusunda öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. TÜRKKEP; KEP, E-imza, E-fatura, E-defter, E-Saklama, E-Mutabakat, E-defter ve KEP-Bordro gibi E-çözümler, E-Servisler ve E-hizmetler alanında öncü ve katma değerli çözüm ve servisler geliştirmeye devam ediyor. TÜRKKEP girişimimiz başarılı olduğunu görünce: Türkiye’de pek çok “derin teknoloji” veya erken aşama teknik girişimlerin veya girişimcilerin desteklenmesi için TRAngels melek yatırım ağını 36 ortak ile 2016 yılında kurmaya karar verdik. Benim şahsi amacım: her sektörde ülkemize ve ekonomimize değer katacak fikir, girişim ve inisiyatiflere yatırım yapmak ve lider uluslararası şirketler oluşturmak ve geliştirmektir. 15-16 yıl boyunca yabancı firmaların teknolojilerini pek çok banka, kamu, holding ve sanayi firmalarına satmıştım. Yeni nesil girişim ve teknolojileri biz de yurt dışına satabiliriz iddiasındayım.
“ENERJİ, YAPAY ZEKA VE MOBİL KONULARINA ODAKLANIYORUM”
Şu anda aktif bir “Lider Melek Yatırımcı” olarak; enerji, yapay zeka, mobil ve otonom gelecek konularını hedefliyorum ve bu alanlar üzerine çalışıyorum. Bu konuyla ilgili olarak da çalışmalarımı RePG Enerji, Batron Enerji, Laska Enerji, Ahtapot, Ulouder, Buck.Ai & Adastec Startup firmaları üzerinden gerçekleştiriyorum. Pasif melek yatırımcı olarak ise Siber& Mobil güvenlik, Bio, Temiz &Çevre Teknolojileri konularına fokuslanıyorum. Bu çalışmalarımı ise LOKİ, TALA, Bü-Tarım, BAKTEK, Nanomik, Micro-S, Simpleforms & Stockfolio startup firmaları üzerinden ilerletiyorum. 2016 yılından itibaren aktif olarak REPG Enerji İş, Satış ve Pazar Geliştirmeden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi/Başkanı görevini yürütüyorum. Ayrıca 2019 yılından itibaren yeni yatırım yaptığımız BATRON Enerji ve LASKA Enerjide İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesiyim.
KORONAVİRÜS SALGINI DİJİTALLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRDI
“Enerji Dönüşümü” ve “Elektronik Dönüşüm” kavramlarının iç içe girmekte olduğu bir çağ/dönem içindeyiz. Fabrika, İş yeri ve üretim yeri kavramlarının tamamı değişiyor. TRAngels olarak 2025 yılından sonra merkezi fabrikalar ve üretim yerleri olmayacağına inanarak yatırımlarımızı yapıyorduk. Ancak, bu dediklerimizi pek çok kişi anlamıyordu. Koronavirüs salgını bizim dediğimizi anlaşılır ve görünür hale getirdi. Üretim yerleri evler veya küçük tesisler olabilir diyorduk, 3D printerlar sayesine herkes evinde “Fabrika” gibi üretebilecek diyorduk, teslimatı dinamik ve tamamen dijitalleşmiş lojistik firmaları yapacak diyorduk. Merkezi çok sayıda aynı tip üretim yerine çok farklı tip ve çeşitte üretim olacak diyorduk. Merkezi büyük depolama yerine küçük kapasite ve dağıtık depolama tesisleri olacak diyorduk ve en önemlisi “Üretici” ve “Tüketici” kavramları birleşecek “Türetici” kavramı gelecek diyorduk. Bütün bunların hepsi 2025-2030 yıllarına kadar olacak ve adım adım gelecek diyorduk. Ancak, koronavirüs salgını ile beraber tüm öngörülerimizi beş sene öne alınmış oldu.
ENERJİ SEKTÖRÜ DİJİTALLEŞME SÜRECİNE HIZLI GİRDİ
Enerji üretimi, depolanması, dağıtımı ve tüketilmesi bu sayede “Dijitalleşme” benzeri bir “Elektrikleşme” sürecine çok hızlı girdi. “Electirifikasyon” kelimesinin tam anlam karşıtı henüz dilimizde yok. Sanayicimize biz henüz ürünlerin “dijitleşmesi” ve fabrikanın dijitalleşme alt yapısına kavuşmasını anlatmaya çalışırken enerji alt yapılarının dijitalleşmesini anlatmak bir yana enerjinin “dijitleşmesini” anlatmak iyice zor olacak görünüyor. Sanırım en iyisi bu kavramları REPG Enerji (evinizde, fabrikanızda, iş yerinizde kendi enerjini kendin üret, tüket ve sat) ve Batron Enerji (bu enerjiyi depola ve dağıt) ve Laska Enerji (atıklardan enerji ve hammadde üret) gibi girişimleri tanıtarak sunarak anlatabilirim. %100 yerli yeni nesil girişimler ile “Dijitalleşen Fabrikalar” oluşturmak mümkün. Bu yüzden, Yatırımcı, Girişimci, Sanayici, Üniversite, Kamu (TUBİTAK) kuruluşları, STK’lar ve özel kuruluşlar bir araya gelmeli, ortak basit stratejilerle başarı hikayesi olan yeni nesil fabrika ve sanayi kuruluşları kurmalıyız. Aksi halde ister “Eski Normal”deyin veya “Yeni Normal”de yabancı firmaların müşterisi olmaya devam edeceğiz Herkesin kendisine şu soruyu sorması gerekli: madem biz işlerimizi doğru yapıyorduk veya haklıydık neden yeni teknoloji veya ürünleri biz üretmiyoruz. Bize yapın diyorlar biz onu sadece “yapan” yan sanayici veya kullanan tüketici olduk.”Üretim” kelimesinin başına ARGE koymadan “üreten” ve “yapan” arasındaki farkı anlamak gerçekten çok zor.
“E-Dönüşüm” yani “Elektronik Dönüşüm” kavramını farklı bir şekilde anlatmaya çalışırken, aynı anda “Enerjinin Dönüşümü”nünde başladığını gene benzer analoji ile anlatmaya çalışacağım: “Elektronik Dönüşüm” internet ile beraber Bilginin “Şebeke” alt yapısı ile beraber herkese ulaşması ve bazı iş kollarının internet üzerinden yapılır hale gelmesi ile ilerliyor. Esasen, bilginin iletimi için daha önce var olmayan KABLOLU veya KABLOSUZ bir şebeke kuruldu. Bu şebekeye İNTERNET dedik. Bu şebekeye “BİLGİNİN ŞEBEKESİ”de diyebiliriz. Ve en önemli özelligi BİLGİNİN birey tarafından ve Mobil olarak üretilmesi, saklanması, dağıtılması ve tüketilmesidir.Peki! Enerji alt yapılarının zaten kendi KABLOLU şebekesi hali hazırda var, ve yakında KABLOSUZ Enerji şebekeleride çoğalacak. “ENERJİNİN ŞEBEKESİ” veya “ENERJİNİN İNTERNETİ” için dönüşüme hazır olun!Yani, **Enerjinin birey tarafından ve Mobil olarak üretilmesi, saklanması, dağıtılması ve tüketilmesine hazır olun**
- RePG Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Daveti ile Almanya Nürnberg’te yapılan 2022 IENA Uluslararası Ticaret Fuarı’nda!
- RePG ENERJİ’DEN KOMPRESÖR ATIK ISI GERİ KAZANIM PROJESİ
- RePG Enerji Sistemleri enerji ve teknoloji dünyasının buluşma noktası CES 2022’de!
- Havadan Su ve Elektrik Üretmek Sanıldığından Daha Kolay